The Sriwijaya University Library

  • Home
  • Information
  • News
  • Help
  • Librarian
  • Login
  • Member Area
  • Select Language :
    Arabic Bengali Brazilian Portuguese English Espanol German Indonesian Japanese Malay Persian Russian Thai Turkish Urdu

Search by :

ALL Author Subject ISBN/ISSN Advanced Search

Last search:

{{tmpObj[k].text}}
Image of Isolasi & Identifikasi Yeast Dari Buah Durian (Durio Zhibetinus) Serta Aplikasinya Pada Fermentasi Etanol

Text

Isolasi & Identifikasi Yeast Dari Buah Durian (Durio Zhibetinus) Serta Aplikasinya Pada Fermentasi Etanol

Muhammad Syaifullah - Personal Name;

Penilaian

0,0

dari 5
Penilaian anda saat ini :  

Telah dilakukan penelitian mengenai isolasi dan identifikasi yeast dari buah durian yang mana telah diuji fermentasinya dalam menghasilkan etanol dengan menggunakan substrat selulosa yang telah dihidrolisis. Isolat yeast yang didapat dengan metoda spread plate berjumlah 18 isolat. Sebanyak 6 isolat yakni D7, D8, D9, D10, D11, dan D12 diidentifikasi dengan metoda molekuler, namun memberikan hasil yang tidak memuaskan sehingga dilakukan dengan metoda lain yakni metoda asimilasi. Hasil identifikasi dengan metoda asimilasi didapat keenam isolat adalah Candida humicola, Kodamaea ohmeri, Rhodotorula glutinis, Candida sphaerica 2, Candida parapsilosis, dan Candida famata. Isolat-isolat yang telah diidentifikasi selanjutnya diuji fermentasi menghasilkan etanol dengan menggunakan substrat selulosa yang dihidrolisis dengan H2SO4 10%. Berdasarkan data hasil kromatografi gas didapatkan kadar etanol tertinggi diperoleh dari substrat selulosa pada uji fermentasi menggunakan isolat Candida humicola di hari ketiga sebesar 0,0029 %.

Kata kunci : Isolat Yeast, Identifikasi Yeast, Candida humicola, Kodamaea ohmeri, Rhodotorula glutinis, Candida sphaerica 2, Candida parapsilosis, Candida famata, Metoda Molekuler, Metoda Asimilasi, Fermentasi etanol


Availability

No copy data

Detail Information
Series Title
-
Call Number
-
Publisher
Indralaya : Fak. Matematika Dan Ilmu Pengetahuan Alam., 2018
Collation
x, 81 hlm. : ilus + CD
Language
Indonesia
ISBN/ISSN
-
Classification
NONE
Content Type
-
Media Type
-
Carrier Type
-
Edition
-
Subject(s)
Isolat Yeast Kimia
Specific Detail Info
-
Statement of Responsibility
Muhammad Syaifullah
Other version/related

No other version available

File Attachment
Comments

You must be logged in to post a comment

The Sriwijaya University Library
  • Information
  • Services
  • Librarian
  • Member Area

About Us

As a complete Library Management System, SLiMS (Senayan Library Management System) has many features that will help libraries and librarians to do their job easily and quickly. Follow this link to show some features provided by SLiMS.

Search

start it by typing one or more keywords for title, author or subject

Keep SLiMS Alive Want to Contribute?

© 2025 — Senayan Developer Community

Powered by SLiMS
Select the topic you are interested in
  • Computer Science, Information & General Works
  • Philosophy & Psychology
  • Religion
  • Social Sciences
  • Language
  • Pure Science
  • Applied Sciences
  • Art & Recreation
  • Literature
  • History & Geography
Icons made by Freepik from www.flaticon.com
Advanced Search